بررسی موقعیت مسجد جامع یزد در شهر (قسمت-پنجم)
قسمت قبلی (چهارم) این مطلب را از لینک زیر بخوانید :
در ادامه بررسی مکانها و عناصر مهم اطراف مسجد جامع یزد، نوبت به مزار جوی هرهر میرسد.
مزار جوی هرهر در نقشه زیر با شماره ۵ مشخص شده است.
بهترین منبع برای شناخت این مزار و همچنین بزرگان دفن شده در آن، کتاب «مظلومترین مزار یزد، مزار جوی هرهر» تألیف حبیب مهرنیا است. در این کتاب به خوبی علت نامگذاری و همچنین علت اهمیت این مزار، شرح داده شده است.
حبیب مهرنیا، به جهت نام عجیب این مزار بعد از بررسیهای فراوان به این نتیجه رسیده است که «جوی هرهر» به معنای «جوی همگانی پر آب و خروشان است»، یا به عبارتی دیگر، جویی است که متعلق به گروه و یا مجموعه خاصی نیست و همگی به آزادی میتوانند از آن استفاده کنند.
وجود این جوی پرآب، باعث شده این نام بر روی منطقه باقی بماند، اما باید توجه داشته باشید، منظور از جوی، جوی آبی که بر روی زمین روان باشد، نیست، بلکه منظور جوی زیر زمینی است که یکی از عناصر اصلی شبکه گسترده انتقال آب در شهر یزد بوده است.
اکنون، نام جوی هرهر در محاورات عادی مردم به «جرهر» تغییر پیدا کرده است و اغلب مردم این مزار را به «جرهر» میشناسند.
اما باید دید اهمیت این مزار به چه دلیل است.
اهمیت مزار جوی هرهر به افراد سرشناس خفته در آن است که همگی از افتخارات یزد و حتی ایران به شمار میآیند.
از معروفترین این افراد که نامش برای بسیاری از یزدیان آشناست، بانویی است معروف به «زن استاد اشرف آهنگر».
این بانوی گرامی در کتاب ارزشمند مفاتیحالجنان به عنوان یک الگو در خواندن زیارت عاشورا معرفی شده است و در کتاب دارالسلام تألیف «حاج میرزا حسین نوری طبرسی» نیز به شرح و چگونگی عملکرد وی در خواندن زیارت عاشورا و همچنین عنایات ویژهای که «امام حسین (ع)» به وی داشتهاند، پرداخته شده است.
در صورتی که میخواهید نام افراد دیگر که در این مزار به خاک سپرده شدهاند را بیابید، به کتاب ارزشمند «مظلومترین مزار یزد، مزار جوی هرهر/تألیف حبیب مهرنیا» مراجعه نمایید.
در ادامه میتوانید عکسهایی از این مزار را مشاهده نمایید:
عکس هوایی زیر در سال ۱۳۸۶ از فراز این مزار برداشته شده است:
همچنین در تصویر زیر میتوانید، تغییر و تحولات این مزار و همچنین ساختمانهای اطراف آن را در بین سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۸۳ مشاهده نمایید.
(تصویر بزرگتر را ببینید / با حجم یک مگابایت )
در قسمت بعدی این مطلب به بررسی آخرین عنصر باقیمانده یعنی دروازههای شهر، خواهیم پرداخت.
منابع |
این منابع متعلق به تمامی قسمتهای این مطلب است که بتدریج منتشر میشود . 1- معرفی مختصر ارگ حکومتی شهر یزد – واحد مطالعات – سازمان میراث فرهنگی – 1382 2- از شار تا شهر – دکتر سید محسن حبیبی – انتشارات دانشگاه تهران. 3- یادگارهای یزد – تدوین ایرج افشار – جلد دوم. 4- مزار جوی هرهر – مظلومترین مزار یزد – تالیف حبیب مهرنیا. 5- عکسهای اصلی : پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی یزد . 6- نقشه ثبتی بافت تاریخی یزد : سازمان میراث فرهنگی استان یزد. 7- هزار سال استواری - تألیف دکتر رضا ابوئی. 8- عکسهای هوایی مایل توسط آقای مهدی خبره دست تهیه شده اند. 9-نقشه ها: مرکز اسناد میراث فرهنگی یزد. |
حق تکثیر |
امانت داری و اخلاق مداری – در هنگام استفاده از مطالب وبلاگ، ذکر منبع را فراموش نکنید.
|
لطفا همه اطلاعات مسجد جامع را چه در مورد کاشیکاری و تزئینات و چه در مورد مسایل معماری و ... را به ایمیلم ارسال کنید.