بررسی موقعیت مسجد جامع یزد در شهر (قسمت سوم)
در قسمت قبل هفت مکان تقریبا مهم را نام بردیم که رابطه تنگاتنگی با مسجد جامع یزد داشته اند . از این هفت مورد ،ارگ حکومتی را بررسی کردیم و در این مطلب قصد داریم درباره میدان سعادت یا میدان ارگ صحبت کنیم .
این میدان در تصویر زیر با شماره 3 مشخص شده است .
موقعیت این میدان را میتوانید در عکس هوایی سال 1335 نیز مشاهده نمایید .
در عکس فوق مشاهده مینمایید که قبل از سال 1335 ، این میدان کاملا از بین رفته است . دربعضی از متون تاریخی از این میدان بنام میدان قلعه نیز یاد شده است. در کتاب تاریخ جدید یزد ، در چند پاراگراف مختلف به این میدان اشاره شده است .
قسمت بیرونی این میدان از طریق کوچه ای به نام تل خاکستر به مسجد جامع دسترسی داشته است.(عکس فوق را مشاهده نمایید)
در تصویر زیر طرحی از دکتر محمود توسلی و همچنین عکسی که به عنوان پایه طرح از آن استفاده شده، مشاهده مینمایید.(عکس در سال 1285 شمسی از قسمت داخلی ارگ حکومتی یزد تهیه شده است).
همچنین عکسی از این میدان را در حدود سالهای 1303 و 1304 شمسی مشاهده مینمایید.
دلیل تفاوت فضای عکس با فضای طرحی که دکتر محمود توسلی کشیده اند این است که ،میدان قلعه دارای دو قسمت بوده است، یک قسمت فضایی که داخل ارگ بوده و قسمت دیگر،فضای بزرگتری است که در بیرون قلعه است. عکاسی که تصویر زیر را تهیه کرده ، از قسمت بیرونی این میدان تصویر برداری کرده است. مکان عکاس دقیقا برروی سردر ورودی ارگ حکومتی از داخل شهر است.
به نظر میآید در تصویر زیر ،عوامل حکومتی حضور دارند.
در قسمتهای بعدی به ادامه توضیحات در مورد مکانهای اطراف مسجد جامع یزد میپردازیم.
توضیحات |
قسمتهای قبل این مطلب را میتوانید از لینکهای زیر مطالعه نمایید : |
منابع |
این منابع متعلق به تمامی قسمتهای این مطلب است که بتدریج منتشر میشود . 1- معرفی مختصر ارگ حکومتی شهر یزد – واحد مطالعات – سازمان میراث فرهنگی – 1382 2- از شار تا شهر – دکتر سید محسن حبیبی – انتشارات دانشگاه تهران 3- یادگارهای یزد – تدوین ایرج افشار – جلد دوم 4- مزار جوی هرهر – مظلومترین مزار یزد – تالیف حبیب مهرنیا 5- عکسهای اصلی : پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی یزد 6- نقشه ثبتی بافت تاریخی یزد : سازمان میراث فرهنگی استان یزد |
وقتی تصور میکنم واقعا هیجان انگیزه ..